זכאות לרכב נכה
1. חליתי או נפגעתי. האם יש לי זכאות לרכב נכה? מה עוד מגיע לי?
מחלות קיימות או תהליך של אשפוז בעקבות מחלה או פציעה יכולים להיות מלחיצים ומבלבלים מאוד ולהותיר את החולה ובני משפחתו במצב של חוסר אונים ולעיתים חוסר וודאות לגבי העתיד. איך מסתדרים מעכשיו? איך ניסע לטיפולים? לבית הספר? לעבודה? מי יטפל בנו? איך נסתדר כספית? איך רוכשים כסא גלגלים מתאים?
רוב המידע קיים בחוברות מידע של המוסד לביטוח לאומי ומשרד הביטחון לגבי הקצבאות השונות וההטבות שניתן לקבל, וכך גם באתרי האינטרנט של המוסדות השונים, אך המידע לא תמיד מובן ונגיש.
מהניסיון שלנו, ככל שמקבלים אינפורמציה ואוספים אותה בצורה מסודרת בתחילת הדרך, כך קל לגבש פתרונות ולקדם אותם.
מחלקת ניידות של המוסד לביטוח לאומי מעניקה הטבות למוגבלים בניידות, שכושר הניידות שלהם נפגע מסיבות שונות ועקב מחלות וליקויים שונים. את רשימת הליקויים המפורטת ניתן למצוא באתר של המוסד לביטוח לאומי/ ניידות, ואלו הם ראשי הפרקים שלה:
- קטיעות
- קשיונות
- נקיעות
- מפרקים מדומים
- הגבלת כושר תנועת המפרקים ברגליים או החלפתם
- קיצור גפה
- תהליך אי–ספיקה הקפית בעורקי הרגליים
- הפרעות במערכת כלי הלימפה
- מומים מלידה
- קומה נמוכה
חשוב לזכור – האחריות לקבלת ההטבות חלה על החולה או בני משפחתו, ולא חלה בשום מקרה על המדינה או נציגיה, כמו פקידי המוסד לביטוח לאומי או עובדי שיקום ורווחה.
בכל מקרה – כדאי לגשת למוסד לביטוח לאומי ולבדוק את הזכאות להטבות במחלקות השונות.
לא תדע, לא תיזום ולא תיקח אחריות ? לא תקבל את מה שעשוי להיות מגיע לך או לבן משפחתך.
צוות הידרופיקס ישמח לעזור לכם במתן מידע אודות ההטבות אותן ניתן לקבל מהמוסד לביטוח לאומי וממשרד הבטחון, ויוכל לסייע בהסבר לגבי התהליכים אותם יש לעבור והפעולות שצריך לבצע על מנת לממש את הזכאות, אם קיימת.
2. לאילו הטבות אני עשוי להיות זכאי מהמוסד לביטוח לאומי?
כאשר תתחילו לבדוק האם אתם זכאים להטבות מהמוסד לביטוח לאומי עקב מחלתכם, רצוי לבדוק האם אתם זכאים להטבות ממחלקת נכות, שרותים מיוחדים (שר"ם), ילד נכה, שיקום, ניידות. (תלוי כמובן במקרה הספציפי ובגיל).
בפרק זה נתמקד בהטבות אותן ניתן לקבל ממחלקת ניידות של המוסד לביטוח לאומי.
כאמור, מוגבל בניידות הינו מי שכושר ניידותו נפגע (פגיעה ברגליים), ולשכת הבריאות אכן קבעה שהוא מוגבל בניידות, קבעה עבורו אחוזי ניידות וסוג ליקוי, בהתאם לרשימה שהיא מפרסמת.
מוגבל בניידות הינו תושב ישראל החי בישראל, והוא בין הגילאים 3 ועד 67 בקירוב, בהתאם לגיל הפרישה.
מקביעת טווח הגילאים, 3 ועד 67 בקירוב, ניתן להבין שההטבות בהחלט ניתנות גם לילדים נכים שאינם נוהגים בעצמם, למוסעים בוגרים שאינם נוהגים, ולמוגבלים בניידות הנוהגים בעצמם או שרוצים לנהוג ונמצאו כשירים לכך.
להלן רשימת ההטבות שלהן עשוי להיות זכאי מוגבל בניידות, על פי החלטת המוסד לביטוח לאומי:
- קצבת ניידות חודשית: קצבה המשולמת למוגבל בניידות להשתתפות בהוצאות הניידות, ומיועדת למוגבל שיש ברשותו ובבעלותו רכב וגם למי שאין ברשותו רכב.
- הלוואה עומדת: פטור ממסים על רכב פרטי או רכב גדול שבו ניתן להתקין מעלית להעלאת מוגבל היושב על כסא גלגלים (רכב לאביזרים מיוחדים). גובה הפטור משתנה מנכה לנכה, בהתאם לאחוזי הניידות שלו, ומושפע גם מהיותו נוהג או מוסע. הלוואה זו הופכת להיות מענק בתום התקופה המוגדרת, באם כל תנאי הזכאות נשמרו.
- הלוואה מקרן הלוואות: זוהי הלוואה על מחיר הרכב ללא המיסים. היא ניתנת לזכאים לרכב לאבזרים מיוחדים (רכב שניתן להעלות אליו את המוגבל כשהוא ישוב על כסא הגלגלים, בד"כ רכב גדול בו מותקנת מעלית, ובמקרים מסוימים ניתנת גם למי שזכאי לרכב פרטי. בשני המקרים הלוואה זו ניתנת בנוסף לפטור ממיסים, והופכת גם היא למענק בתום התקופה, אם תנאי הזכאות נשמרים לכל אורכה.
- התקנת אביזרים ברכב פרטי: מוגבלים בניידות היכולים לבצע מעבר ממושב כסא הגלגלים למושב הרכב, מעוניינים ומסוגלים להמשיך לנהוג מרכב פרטי, זכאים על פי החלטת המכון הרפואי לבטיחות בדרכים והמוסד לביטוח לאומי למימון של אביזרי הנהיגה שנקבעו להם. המוסד לביטוח לאומי מממן 95% מגובה עלות ההתקנה, בהתאם למחירון שהמוסד מפרסם. מדובר באביזרים לנהיגת נכה, כמו מנגנון יד, דוושת גז לרגל שמאל, התאמת מושב הנהיגה והפיכתו לחשמלי בבסיסו, תפוח על גלגל ההגה, העברת פונקציות הנהיגה לתפוח ההגה או למנגנון יד (איתותים, צופר, עמעם אורות, מגבים ומתזים במהירויות משתנות. היות והנהג מבצע מעבר לרכב בכוחות עצמו, כסא הגלגלים נותר בחוץ ויש צורך לאחסנו.
- הלוואה לרכישה ולהתקנה של מתקן הרמה לכסא הגלגלים ברכב: המוסד לביטוח לאומי מממן גם פתרונות אחסון לכסא הגלגלים ברכבים הפרטיים: מעלון גג, המאפשר אחסון קל ונוח של כסא הגלגלים על גג הרכב בתוך "קופסת אחסון" סגורה ואווירודינמית, שלא מקשה על הנסיעה ולא דורשת כוחות לאחסון הכסא. כמו כן ניתן לאחסן את כסא הגלגלים בתא המטען של הרכב, באמצעות מנוף או רובוט, אך פתרון זה לרוב משבית את כל תכולת תא המטען.
- התקנת אביזרים ברכב לאביזרים מיוחדים: כאמור, רכב לאביזרים מיוחדים הינו רכב שהמוגבל בניידות נכנס אליו כאשר הוא ישוב על כסא הגלגלים, בניגוד לרכב פרטי. הרכבים הללו הם גדולים בדרך כלל, ומכונים בלשון המשתמשים "וואנים". ברכב מותקנת מעלית, והוא יכול להיות מיועד להסעת מוגבל בניידת מוסע (שאינו נוהג בעצמו) או נוהג. בשני המקרים מחלקת ניידות מממנת לזכאים השתתפות עצמית של 95% מגובה עלות ההתקנה, בהתאם למחירון שהמוסד מפרסם. במקרים של נכים מוסעים, מתקינים ברכב הגדול מעלית שתאפשר הכנסה והוצאה של הנכה אל הרכב וממנו, וכמו כן מתכננים ברכב עמדת הסעה מסודרת ובטוחה, בה מעוגן כסא הגלגלים לרצפת הרכב, ומונע תזוזה של הכסא במהך הנסיעה. בנוסף לעיגון ברצפה (נועל) מתקינים גם חגורת בטיחות לכסא הגלגלים.
- במקרה של נכים נוהגים, אנו מתכננים איתם ביחד בהתאם למגבלות הנהיגה שלהם את עמדת הנהיגה שלהם, ובונים עבורם גם עמדת הסעה ברכב, במידה ויעדיפו לפעמים לא לנהוג. בשני המקרים מחלקת ניידות מממנת לזכאים השתתפות עצמית של 95% מגובה עלות ההתקנה, בהתאם למחירון שהמוסד מפרסם.
- לימוד נהיגה על חשבון המוסד לביטוח לאומי: מוגבלים בניידות הזקוקים לכיסא גלגלים ומשתמשים בו, ונקבע שהם צריכים לנהוג ברכב לאבזרים מיוחדים כשהם ישובים בכיסא גלגלים - באפשרותם ללמוד נהיגה ברכב של המוסד לביטוח לאומי.
חשוב לזכור – את ההטבות להם אתם עשויים להיות זכאים לא תקבלו באופן אוטומטי. לאחר שתיבדקו בלשכת הבריאות לצורך קביעת אחוזי ניידות, הגישו טופס תביעה למוסד לביטוח לאומי ובדקו זכאותכם לקבלת ההטבה.
איך ממשים את הזכאות לרכב נכה?
שלב 1: בדיקה רפואית בלשכת הבריאות לקביעת אחוזי ניידות: מחלקת ניידות בודקת את הזכאות להטבות למוגבל בניידות, רק למי שנקבעו לו אחוזי ניידות וסעיף ליקוי על ידי לשכת הבריאות. לפיכך השלב הראשון בתהליך הבדיקה לזכאות הוא הגשת בקשה לבדיקה רפואית לצורך קביעת אחוזי ניידות. את אחוזי הניידות קובעת וועדה של לשכת הבריאות, שהיא חיצונית למוסד לביטוח לאומי. את טופס הבקשה תוכלו להוריד מהאתר שלנו, תחת "טפסים", או ישירות מהאתר של המוסד לביטוח לאומי. רופא המשפחה או הרופא המטפל נדרש למלא חוות דעתו בטופס הנתון, ולאחר מילוי הטופס והחתמת הרופא המטפל יש להגישו ישירות ללשכת הבריאות האזורית, ולהמתין לקבלת זימון לוועדה. במהלך הבדיקה יקבעו שלושה דברים: סעיף הליקוי שלכם, אחוזי הניידות, והצורך/ הזדקקות לכסא גלגלים והשימוש בו. את תוצאות הוועדה תקבלו לביתכם בדואר. אם ברצונכם לערער על החלטת לשכת הבריאות, תוכלו לנצל את זכותכם לעשות זאת תוך 60 יום ממשלוח התוצאות אליכם. במחלקות אחרות במוסד לביטוח לאומי (נכות כללית, שיקום, ילד נכה ושר"ם) יתכן ונוהגים אחרת בעניין הגשת התביעות והוועדות המלוות. אנא דאגו לבדוק אופן הגשת התביעה במחלקות האחרות.
חשוב לזכור – רצוי מאוד לקרוא את ההנחיות למילוי הטופס ואת המידע המופיע בו – הוא מכיל הוראות מפורשות לגבי מסמכים ואישורים שצריך להצטייד בהם, ומפרט את תחומי הזכאות ורשימת הליקויים. עוד חשוב לזכור - תוצאות הוועדה לא מהוות אישור לקבלת הטבות, ולא מאפשרות לכם לקבל הטבות ממחלקת ניידות בצורה אוטומטית. יש לבצע שלב 2 בכדי לקבל הטבות.
איך מממשים את הזכאות?
שלב 1: בדיקה רפואית בלשכת הבריאות לקביעת אחוזי ניידות:
מחלקת ניידות בודקת את הזכאות להטבות למוגבל בניידות, רק למי שנקבעו לו אחוזי ניידות וסעיף ליקוי על ידי לשכת הבריאות. לפיכך השלב הראשון בתהליך הבדיקה לזכאות לרכב נכה הוא הגשת בקשה לבדיקה רפואית לצורך קביעת אחוזי ניידות. את אחוזי הניידות קובעת וועדה של לשכת הבריאות, שהיא חיצונית למוסד לביטוח לאומי. את טופס הבקשה תוכלו להוריד מהאתר שלנו, תחת "טפסים", או ישירות מהאתר של המוסד לביטוח לאומי. רופא המשפחה או הרופא המטפל נדרש למלא חוות דעתו בטופס הנתון, ולאחר מילוי הטופס והחתמת הרופא המטפל יש להגישו ישירות ללשכת הבריאות האזורית, ולהמתין לקבלת זימון לוועדה. במהלך הבדיקה יקבעו שלושה דברים: סעיף הליקוי שלכם, אחוזי הניידות, והצורך/ הזדקקות לכסא גלגלים והשימוש בו. את תוצאות הוועדה תקבלו לביתכם בדואר.
אם ברצונכם לערער על החלטת לשכת הבריאות, תוכלו לנצל את זכותכם לעשות זאת תוך 60 יום ממשלוח התוצאות אליכם.
במחלקות אחרות במוסד לביטוח לאומי (נכות כללית, שיקום, ילד נכה ושר"ם) יתכן ונוהגים אחרת בעניין הגשת התביעות והוועדות המלוות. אנא דאגו לבדוק אופן הגשת התביעה במחלקות האחרות.
חשוב לזכור – רצוי מאוד לקרוא את ההנחיות למילוי הטופס ואת המידע המופיע בו – הוא מכיל הוראות מפורשות לגבי מסמכים ואישורים שצריך להצטייד בהם, ומפרט את תחומי הזכאות ורשימת הליקויים. עוד חשוב לזכור - תוצאות הוועדה לא מהוות אישור לקבלת הטבות, ולא מאפשרות לכם לקבל הטבות ממחלקת ניידות בצורה אוטומטית. יש לבצע שלב 2 בכדי לקבל הטבות.
שלב 2: הגשת תביעה להטבות על פי הסכם הניידות.
עכשיו, משקבלתם את תוצאות הוועדה שקבעה את אחוזי המוגבלת, ניתן יהיה להגיש למחלקת ניידות טופס המרכז מכלול בקשות לתביעת הטבות, כפי שפרטנו כבר. בטופס ניתן לתבוע קצבה, לבקש פטור ממסים בקניית רכב, לבקש הלוואה מקרן הלוואות (הלוואה על מחיר הרכב ללא מסים), עזרה במימון אביזרים ברכב פרטי או ברכב לאביזרים מיוחדים, ואף לבקש ללמוד נהיגה על רכב לאביזרים מיוחדים.
חשוב להבין שכבר בשלב זה ניתן להגיש תביעה לכל הקשור במימון רכב חדש ואביזרים להסעה או נהיגה, אך חשוב לפני כן להבין את ההבדלים בין ההטבות הניתנות לרכבים פרטיים לבין הרכבים המסחריים הגדולים יותר, רכבי הוואן.
זכאותכם תיבחן על יד המוסד לביטוח לאומי בהתאם לגילכם, מצבכם וקביעת לשכת הבריאות בנושא אחוזי הניידות.
מחלקת ניידות תשלח לביתכם את תוצאות החלטתה, ותאשר או תדחה את בקשתכם – בהתאם לזכאותכם.
במקביל - באם אתם נוהגים – תוזמנו למכון הרפואי לבטיחות בדרכים לבדיקה בוועדה לכשירות נהיגה שתבדוק את כושרכם לנהוג, ותקבע את רשימת הגבלות הנהיגה שלכם (למשל, מנגנון יד מכני, דוושת רגל שמאל, מערכות נהיגה חשמליות, ריכוך הגה או בלם)
שלב 3: פנייה למכון הרפואי לבטיחות בדרכים.
במידה ואינכם מעוניינים לרכוש רכב פרטי בנפח מנוע המאושר לכם על פי זכאותכם הבסיסית, אלא מעוניינים ברכב מסחרי או רכב עם נפח מנוע גדול יותר משאושר לכם, מחלקת ניידות תפנה אתכם למכון הרפואי לבטיחות בדרכים. גוף זה אחראי על כמה החלטות הנוגעות לכם:
כפי שציינו קודם, ואם אתם נוהגים – תוזמנו לוועדה לכשירות נהיגה שתבדוק את כושרכם לנהוג, ותקבע את רשימת הגבלות הנהיגה שלכם. יש לציין כי בשוק מגוון פתרונות מפותח מאוד המאפשר לנהגים עם מוגבלויות שונות לנהוג בבטחון, במידה ונמצאים כשירים לנהיגה.
לאחר שתקבע רשימת הגבלות הנהיגה, מתבקש המוגבל ללמוד נהיגה בהתאם לרשימת ההגבלות, ולאחר שעבר טסט בהצלחה מונפק לו רשיון נהיגה חדש המכיל את מגבלות הנהיגה, והו מופנה לוועדה נוספת הנקראת ועדת גודל רכב.
ועדת גודל רכב: בין אם אתם נהגים שעברו בדיקת כשירות נהיגה, ובין אם מוסעים (מוגבל בניידות שאיננו נוהג בעצמו) תוזמנו לועדת גודל רכב. ועדה זו ממליצה על סוג רכב המתאים ביותר עבורכם, ועל רשימת אביזרים להתקנה, אם צריך. הוועדה מתייחסת לצרכי המוגבל ולרשימת ההגבלות שנקבעה לו במסגרת הוועדה לכשירות נהיגה. סוג הרכב הינו בגדר המלצה – ורשימת האביזרים – אם נקבעה, היא הכרח.
הועדה לגודל רכב אמנם ממליצה על סוג רכב, אך תמיד ניתן לשנותו ולשדרגו, בתנאי שניתן להתקין בו את כל האביזרים אשר חויבו להתקנה ברכב. כמובן שכל שדרוג רכב מעבר למה שאושר – הוא באחריות הנכה ועל חשבונו.
כל שנותר הוא להגיש את תוצאות הוועדה לגודל רכב למחלקת ניידות, ולהמתין לאישורים לרכישת הרכב ולהתקנתו.
בהצלחה!